Lækagesporing på nyt blødgøringsanlæg hos Solrød Vandværk

Solrød Vandværk har fået installeret Danmarks første CARIX blødgøringsanlæg i samarbejde med Krüger Veolia. Jeg har lavet lækagesporing på anlægget inden idrifttagelse.

Solrød vandværk
Nyt blødgøringsanlæg til Solrød Vandværk

Krüger Veolia har indgået et samarbejde med Solrød Vandværk om levering og installering af Danmarks første CARIX blødgøringsanlæg. CARIX-teknologien er simpel, da den ikke bruger kemikalier og er baseret på ion-bytning med forbrug af CO2. Læs mere om projektet her.

Krüger Veolia har haft nogle udfordringer under idriftsættelsen og testen af anlægget, hvor der i perioder var høje koncentrationer af CO2 i luften i bygningen. De havde svært ved at lokalisere hvor utæthederne var, da CO2 er en gasart, som ikke kan ses. De har haft egng teknikere ude for at gå hele anlægget igennem og efterspænde alle flancer og samlinger på rørføringer, ventiler mv. Dog hjalp det ikke synderligt og gode råd var dyre. De spurgte rundt omkring efter løsninger til at lave lækagesporing og efter en henvisning faldt de over mig.

Lækage på kompressor til CO2 system
Lækage på kompressor til CO2 system
Lækage på flangesamling

Jeg har været ude og gennemgå hele anlægget i samarbejde med projektleder Jørgen Iversen fra Krüger Veolia. Vi fandt hurtigt frem til flere lækager på anlægget.

Særligt inde i kompressorrummet var der en stor koncentration af lækager på selve kompressorsystemet. Vi fandt både lækager på samlinger på rørsystemet til kompressorerne, men også på selve opbygningen af begge kompressorer blev der fundet lækager. Dette gjorde at Krüger, har kunne gå videre med problematikken til deres underleverandør, som har leveret disse kompressorer for at få udbedret de lækager der blev fundet.

Lækagesporing på tryktanke

Under gennemgangen fandt vi lækager på bl.a. mandehulsdækslerne til tryktankene. Det var så små lækager, at man ikke kunne høre dem. Men efter dækslerne blev åbnet op igen, viste det sig, at der var rester af det granulat, som tankene indeholder på pakningerne. Selvom granulatet ikke er særligt stort, så var det nok til at lave flere lækager og med op til 6 bars tryk inde i tanken, så vil der komme utætheder ud af det.

Efter rengøring af pakningerne og dækslerne blev spændt til igen var der ikke nogle utætheder at spore.

Lækagesporing tryktank
Utætheder på mandehul
Lækage på fittings til vakuumtank

Utætheder på vakuum tank

En den af anlægget hos Solrød Vandværk består også af et vakuum system og selvom jeg var der for at lede efter CO2 lækager, så gennemgik jeg også dette system som en ekstra service for dem. Det viste sig faktisk også, at der var en lækage på dette system. Lækagen bestod af en utæthed i en samling på en fitting til selve manometret, der måler undertrykket i tanken. Og selvom dette ikke er en utæthed hvor der blæser noget ud, så er det stadig en utæthed der påvirker deres drift i form af, at utætheden hiver “falsk” luft ind i tanken, hvor der skal være undertryk.

Et skridt nærmere…

Efter gennemgang og udbedring af de lækager der blev fundet er Krüger Veolia nu et skridt nærmere på at kunne idriftsætte anlægget sammen med Solrød Vandværk. Der blev udarbejdet rapporter og beskrivelser af hver lækage, der blev fundet. Vi har endvidere også haft en god snak om de ting der er blevet fundet og også om de lidt mere tvivlsomme ting der blev fundet.

Står I også og overvejer at få lavet en lækagesporing?

Jeg tilbyder lækagesporing på alle former for tryksatte anlæg. Dette gælder både over- og undertryk i anlæg og rør. Jeg bruger den nyeste teknologi på markedet, hvilket gør mig i stand til at lave sporinger også selvom der er masser af støj omkring mig. Den ovenstående lækagesporing blev bl.a. lavet i et kompressorrum, hvor det selvfølgelig var nødvendigt, at have kompressoren kørende for at vi kunne lave målinger på dem begge. Jeg kan ved hjælp af mit udstyr filtrere omgivende støj fra, hvilket gør det meget nemmere at lave sporinger imens der køres produktion. Dermed har det ikke nogen indvirkning på produktionen, at jeg skal gå rundt om lave lækagesporinger.

Klik på dette link og læs mere om hvad jeg kan tilbyde, eller kontakt mig, hvis I har yderligere spørgsmål.